

711 Stewarts Ferry Pike Suite 100 Nashville, TN 37214 P: (615) 872-7900 F: (615) 872-7417 www.usetinc.org

USET and USDA APHIS: Southeast Tribal Emergency Management Planning Workshop Agenda

May 3 - 5, 2022

Day One: Tuesday, May 3

08:00 - 09:00 = Opening of Meeting

- Introduction and Welcome from USET and USDA-APHIS
- Purpose of Meeting

09:00 - 12:00 = APHIS Program Introductions

09:00 - 09:30 = Animal Care Presentation - 30 min

09:30 - 10:00 = Biotechnology and Regulatory Services -30 min

10:00 - 10:30 = Plant Protection & Quarantine - 30 min

10:30 - 10:45 = Break

10:45 - 11:15 = Veterinary Services - 30 min

11:15 - 11:45 =Wildlife Services - 30 min

11:45 - 12:00 = Q&A = 15 min

12:00 - 13:00 = Lunch

13:00 – 17:00 = Foreign Animal, Plant Pest & Wildlife Disease Trainings

(Current Hot Topics & APHIS Response)

13:00 - 14:30 = Veterinary Services - 75 min

14:30 - 14:45 = Break

14:45 - 16:00 = Plant Protection and Quarantine - 75 min

16:00 - 16:30 = Climate Change and Invasive Species

16:00 - 17:00 =Wildlife Services -60min

17:00 - 17:15 =**Recap end of the day & Q&A**= 15 min

Day Two: Wednesday, May 4th

<u>08:00 – 12:00 = Foreign Animal, Plant Pest & Wildlife Disease Training</u>

08:00 - 08:30 = Recap from Day one and Q&A

08:30 – 09:30 = Cooperative Agricultural Pest Survey & National Reportable Plant Pests

09:30 - 10:00 = National Reportable Animal Disease

10:00 - 10:15 = Break

10:15 – 11:00 = Examples of APHIS Incidents & How APHIS operates during emergencies

11:00 - 11:45 = Example of Tribal Incidents or Needs

11:45 - 12:00 = Q&A = 15 min

12:00 - 13:00 = Lunch

13:00 – 17:00 = ERP, MOU, Tribal Regulations, Funding Opportunities

13:00 – 14:30 = Emergency Response Plan (ERP) to respond to A&P issues (What is an Animal/Plant ERP?/ Benefits of ERP, Development of ERP Template, Pet evacuation Plan and APHIS assistance).

14:30 - 14:45 = Break

14:45 - 16:00 = Benefits of having an Emergency Management (EM) MOU in place and the difference between and ERP and an EM MOU

16:00 - 17:00 = Tribal Ordinances / Regulations

Day Three: Thursday, May 5

08:00 - 17:00 =

08:00 - 08:30 =Recap from previous days

08:30 - 09:00 = Animal Care assistance with Animal Control and Welfare Issues

09:00 - 09:30 = APHIS Tribal Programs Updates

09:30 – 10:00 = Veterinary Services Training and Exercise Program (VSTEP) Introduction

10:00 - 10:30 = Break

10:30 - 11:00 = Emergency Support Function - 11 (ESF 11)

11:00 – 12:00 = Incident Command System (ICS) Training

12:00 - 13:00 = Lunch

13:00 – 14:00 = USDA APHIS Farm Bill Funding Opportunities & Building Capacity

14:00 - 15:00 = Tribal Presentations

15:00 - 16:00 = EZ FEDS Grant System, Cooperative agreements & APHIS Technical

Assistance

16:00 - 17:00 =Wrap up session Q&A & Future Needs?